Wat is een goed tuig voor je hond?

 

Er zijn tuigjes in vele soorten en maten.

Een van de veel voorkomende tuigjes zijn de zogenaamde borsttuigen. Deze tuigjes zijn erg makkelijk aan te doen en daarom erg populair. Je herkent deze tuigen aan de horizontale band die voor de borst langs loopt. 

 

Alleen zijn deze tuigen lichamelijk niet echt geschikt voor honden.  Op onderstaande foto is het schouderblad van de hond weergegeven dmv het witte stuk papier. Je ziet duidelijk dat het borsttuig het schouderblad om meerdere manier hindert. De hond heeft hier last van met lopen, en zal hierdoor zijn looppas ook gaan veranderen door het ongemak. Enkele voorbeelden van wat ik in mijn werk langs heb zien komen:

- De hond kan zijn poten niet goed naar voren strekken, de grootte van de stappen die hij maakt zal dus kleiner worden. 

- De manier waarop de hond zijn poten voorwaarts beweegt kan hij gaan veranderen. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat honden hun poten niet in een rechte lijn naar voren bewegen, maar een draaiende beweging binnendoor gaan maken. Daarnaast hebben we ook gezien dat honden hun ellebogen naar buiten kunnen gaan draaien. 

- Wanneer de borstband boven het borstbeen van de hond zit, komt de druk van het tuig alsnog op de keel van de hond te liggen. 

 

In de video onder aan deze pagina zie je eerst een hond met een borsttuig. Als je naar het schoudergewricht kijkt, zie je dat het borsttuig het gewricht blokkeert en hier continu wrijving ontstaat. Dit is voor de hond niet prettig en zal onbewust zijn looppas aanpassen. Op langere termijn kunnen hier problemen door ontstaan. 

 

Ook de vele verschillende anti-trek tuigen vallen onder deze categorie. Veel honden stoppen inderdaad met trekken, maar niet omdat ze nu geleerd hebben wat er van ze verwacht wordt, maar omdat ze dan niet zoveel ongemak van het tuig ervaren. Zowel voor de hond als voor jezelf heb je er dus veel meer aan om echt gericht met de hond te gaan trainen op dit probleem.

 

 

Maar waar moet een goed tuig nou aan voldoen? Je ziet bijna door de bomen het bos niet meer. 

Hieronder de belangrijkste punten op een rijtje.
- Het schoudergewricht en het elleboog gewricht kunnen vrij bewegen

- Wanneer je de voorpoot van de hond naar voren strekt, moet deze dit vrij kunnen doen. Bij een borsttuig zal deze beweging belemmerd worden.
- Het tuigje mag niet voorbij het borstbeen komen richting de nek. Het drukpunt ligt op het borstbeen van de hond.
- Aan de achterkant mag het tuigje niet achter het borstbeen komen
- Er moeten 2, het liefst 3 vingers tussen de oksel en de buikriem kunnen


Een y-tuigje is hier erg geschikt voor, maar ook hierbij moet je wel heel goed op de pasvorm letten. De tuigjes in de webshop zijn daarom erg fijn voor alle rassen. Deze zijn op 5 plaatsen verstelbaar en kunnen hierdoor heel goed aangepast worden aan de bouw van de hond. Het paarse tuigje is hier een voorbeeld van.

 

 

 

In onderstaand filmpje zie je eerst een hond met een borsttuig. Wanneer je naar de schouder van de hond kijkt, zie je dat deze de borstband steeds naar voren moet duwen. Hier ontstaat dus continu een wrijving op het gewricht. Daarnaast zit het tuig ook te dicht op de oksel, waardoor ook hier irritatie plekken kunnen ontstaan. Wanneer er bij deze hond aan de riem getrokken zou worden, schuift de borstband omhoog, en komt de druk op de keel te liggen. Iets wat je juist wil voorkomen door het gebruik van een tuigje.

 

Hierna zie je een hond met een y-tuigje (uit de webshop). Je ziet dat de voorpoten vrij naar voren kunnen bewegen. Het schouderblad is helemaal vrij en er ontstaat geen wrijving op het gewricht. Ook de oksel is helemaal vrij. Wanneer deze hond aan de riem zou trekken, komt de druk op het borstbeen te liggen en ondervind dus geen hinder op de keel.